Weerbaar telen

Weerbaar telen

Plantsap analyse

Via plantsap analyse wordt inzicht verkregen welke voedingsstoffen planten opgenomen hebben en verbruiken.

 

Hierdoor kan specifiek bemest cq bijgestuurd worden. Door excact te weten wat er in de plant gebeurd kan uiteindelijk de bemesting omlaag.

 

In 2013 wordt in twee gewassen bekeken met plantsapanalyse welke verbeteringen / aanpassingen er in de bemesting nodig zijn.

 

Bodem Balans Analyse

Met een bodembalans-analyse wordt inzichtelijk gemaakt wat de verhoudingen tussen mineralen en sporenelementen zijn, die in de bodem aanwezig zijn. Het is belangrijker om te weten wat de verhoudingen zijn, dan wat er daadwerkelijk aanwezig is in bodem.

De bodem moet in balans zijn.

Meer weten? Klik groeiblans

 

In 2013 word er een proef gelegd met paardestromest en houtsnippers als mulchlaag en een proefstuk met paardestromest en blad als mulchlaag.

 

De mulchlaag/bodembedekking voorkomt uitdroging van de grond omdat zon en wind minder invloed op de toplaag van de grond hebben.

 

De onkruid druk wordt minder door het ontnemen van daglicht van de kiemplantjes en door het optimaliseren van de bodem kiemt er ook minder onkruid.

 

Uit eigen ervaring met het gebruik van alleen paardestromest zijn bovenstaande voordelen in mindere mate al ondervonden.

Proeven bodem bedekking

Hoefman Bloo'm

Freilandrozen, Snijbloemen & Snijheesters

voor de volle 100 %, seizoensproducten

Hoefman Bloo'm gaat in 2013 beginnen om via weerbaar telen nog duurzamer te telen.

Sinds we de kwekerij in 2007 hebben opgezet, is onze insteek geweest om een actief bodemleven te krijgen. Dmv paardestromest op de grond, tussen de planten te strooien creeƫr je een mulchlaag die vocht vasthoud, bodemleven aktiveert en daardoor voedingsstoffen vrij laat komen die anders verborgen bleven in de grond.

Wat is weerbaar telen?

Planten groeien niet vanzelf, een kweker wil zijn planten optimaal laten groeien met zo min mogelijk chemische bemesting en chemische ziekte bestrijding. Door bewust met de grond om te gaan "weerbaar telen" kun je via juiste bodemgesteldheid en uitgebalanceeerde voeding veel ziekten voorkomen. Weten wat er in je bodem gebeurd! Het heeft een positief effect op zuivere bloem en bestakken met een lang vaasleven.

 

Werking van het bodemleven op micro niveau.

 

De bodem bevat naast het grote bodemleven zoals mollen, muizen, wormen, torren, larven end nog een veel grotere diversiteit en volume aan levende organismen die essentieel zijn voor het goed laten fuctioneren van het bodemleven en dus de groei van planten. Klik op de afbeelding om een idee te krijgen welke samenhang er zich afspeeld in de bodem.

Plantextracten/Compostthee/ Biologische voeding

 

Dit jaar zijn we begonnen met diverse producten te gebruiken die op basis van plantextracten, biologische voedingsstoffen en compostthee geproduceerd zijn. Hiermee willen we de planten sterker en dus weerbaarder maken tegen aantastigen als (valse) meeldauw, roest en botrytis. In enkele gewassen hebben tot nu toe (zomer 2013) nog geen fungicide hoeven gebruiken. Waar normaal al enkele keren met preventieve en curatieve chemische middelen gespoten zou zijn, is het blad nu mooier met het gebruik van de nieuwe bio middelen.

(resultaten op voorlopige basis, met koel voorjaar)

 

 

De werking van micro organismen