Ilex verticilata Oosterwijk

Ilex verticilata Oosterwijk

Aanvoer periode

 

De Ilex verticilata Oosterwijk wordt door Hoefman Bloo´m in november t/m december aangevoerd onder het originele product code 13820 en niet onder de standaard 845 Ilex rode bes.

 

Sorteringen

 

De takken worden aangevoerd in de lengtes 30 t/m 90. De Ilex wordt per 20 takken per fust aan-gevoerd, behalve lengte 70 deze wordt per 30 stuks aangevoerd.

De takken worden per 10 gebost en gehoest.

(deze sortering geld voor aanvoer 2013)

Sortering 2013 Ilex verticilata Oosterwijk Hoefman Bloo'm

Broeien van Ilex

De Ilex verticilata Oosterwijk is een bladverliezende huls. In december begint het blad vanzelf te vallen. Om aanvoer in november al mogelijk te maken wordt het blad van de Ilex afgebroeid. De takken worden in stapels in de schuur gelegd en nat gemaakt. Door ze in plastic te verpakken wordt het warm en valt het blad vanzelf af. Na twee a drie weken kunnen de takken uit het plastic gehaald worden.

Er hoeft dan nog maar een enkel blaadje geplukt te worden.

Het broeien van Ilex Hoefman Bloo´m

Hoefman Bloo'm

Freilandrozen, Snijbloemen & Snijheesters

voor de volle 100 %, seizoensproducten

 

Ilex verticilata Oosterwijk is èèn van de bekendste en oudste Ilex soorten die geteeld worden voor de snijteelt. De Oosterwijk geeft zware takken vol met grote knal rode bessen.

De Ilex verticilata Oosterwijk is een blad verliezende hulst, en is een tweejarige teelt. Dit houd in dat in het eerste jaar de lengte van de takken groeit, en in het tweede jaar er zijtakken groeien waar de Ilex rond juli gaat bloeien en waar in augustus de bessen beginnen te vormen.

De bessen beginnen afhankelijk van het weer rond oktober met rood kleuen en zwellen tot eind november nog op om dan geoogst te kunnen worden.

De Ilex bessen zijn zeer lang houdbaar, als ze op schoon water staan kunnen ze maanden goed blijven.

De takken worden volgens de VBN regelementen aangevoerd dat minimaal de helft van de tak lengte bezet is met bessen.

Ilex verticilata Oosterwijk tak lengte 90 Hoefman Bloo'm

De Ilex is een trage starter in het voorjaar. De foto is eind mei genomen en de plant is net begonnen met uitlopen.

De plant groeit in èèn jaar wel zo hard, dat deze eventueel geremd moet worden. De takken worden anders te lang en dat heeft ook weer invloed op de hoeveelheid bessen die zich gaan ontwikkelen in het volgende jaar.

 

De bloemknoppen komen begin juni tot ontwikkeling.

Er wordt begin juli twee bijenkassen naast het perceel neergezet. Met name bijen zorgen bij de Ilex voor de bestuiving, hommels zijn liever in de rozenbottels en symphoricarpos aan het werk die ook in die tijd volop in bloei staat.

Ilex verticilata Oosterwijk bloemknoppen Hoefman Bloo'm
Ilex verticilata Oosterwijk in bloei Hoefman Bloo'm

 

 

 

Begin augustus wordt duidelijk hoe goed de bijen en andere bestuivers hun werk hebben gedaan. De bessen zijn nu duidelijk herkenbaar en zullen in oktober rood beginnen te kleuren.

 

Half juli zijn met name de bijen druk bezig de bloemen van de Ilex te bestuiven. Voor elk besje is een bij langs elk bloemetje geweest. In het perceel zijn verspreid 10 % mannelijke planten gepland. Zonder hun aanwezigheid kan er geen bestuiving plaats vinden en dus geen bessen.

Bessen Ilex verticilata Oosterwijk Hoefman Bloo'm